Повернутися на головну сторінку

Минулий допис рубрики містив у собі пояснення принципу максимальної ефективності та мінімальних втрат. Цей допис не виключення, бо зверне вашу увагу на інший його аспект. Як зрозуміти, що сонячна станція виробляє енергію ефективно? Скільки це? Погано це, чи добре?

Відповідь на це запитання дає метеостанція. Цей прилад об’єднує у собі багато різних датчиків: освітлення, вітру, опадів та ступеню забрудненості панелей. Scatec має купу таких станцій на своїх об’єктах. На це є дві причини.

Завдяки приладу збирається уся інформація з датчиків на комп’ютері. Працівники порівнюють прогнозовану генерацію та реальну ситуацію на станції. Якщо показники збігаються – працюють далі, якщо ні – шукають помилку.

Теплові, атомні, гідро та, звичайно, сонячні електростанції формують енергетичний баланс в Україні. Всі ми передаємо системному оператору прогноз своєї генерації на добу та 1 годину вперед. Так держава розуміє, чи задовольняють її потреби відновлювальні джерела енергії, які є пріоритетними. Scatec використовує показники з метеостанцій для прогнозування своєї потужності. Адже картина відрізняється у різну погоду і потрібно орієнтуватися на отриману раніше інформацію. Поєднуючи власні дані з професійним прогнозом від метеорологів, можна відносно точно розрахувати вироблену потужність на наступний день та годину. Метеостанція допомагає генерувати стабільно та прогнозовано високі показники з мінімальними втратами.