Повернутися на головну сторінку

Ми вже згадували комплектну трансформаторну підстанцію (КТП) в минулих дописах. Її роль полягає в зборі виробленої інверторами електроенергії, підвищення напруги та видачі її до загальної мережі. Так енергія проходить декілька перетворень для передачі на великі відстані з мінімальними втратами. Для цього в підстанції встановлено наступне обладнання: електричний щит збору потужності від інверторів, підвищуючий трансформатор та високовольтний розподільчий пристрій.

Scatec використовує підстанцію Huawei, яка розташована у 20 – футовому контейнері. Таке рішення має декілька виключних переваг:

  • Зазвичай для підстанції встановлюють високовольтне обладнання просто неба на опори та фундамент. Водночас для обладнання системи керування, яке потребує стабільної теплої температури, зводять невеличку будівлю. Scatec вирішила відмовитися від цього способу на користь більш зручного варіанта.
  • Уся КТП знаходиться в одному контейнері. За кожен його сантиметр боролися інженери, а тому він вміщується необхідне обладнання, яке обране спеціально для цієї підстанції. Замість повітряної ізоляції для розподільного пристрою використовується елегаз. Деталі високовольтного розподільчого пристрою знаходяться в баці, який заповнений елегазом, це дає можливість зробити пристрій максимально компактним для розміщення всередині контейнера. Так само обрали трансформатор та щит для збору потужності, що підходить під необхідні для нас параметри.

Після налаштування підстанція вимагає мінімального людського втручання у свою роботу, а тому є стабільним і надійним приладом. Дороге та технологічне обладнання має багато переваг, які корисно враховувати під час будівництва сонячних станція.